Odborári budú aj naďalej presadzovať zákaz nedeľnej práce v obchodoch

10.08.2012 Bratislava

Bratislava 10. augusta (TASR) - Predstavitelia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR sa budú aj naďalej snažiť do Zákonníka práce vsunúť zákaz práce v obchodných reťazcoch počas sviatkov. Rezort práce však túto zmenu do novely zákonníka doposiaľ nevsunul.

"Naša predstava je, aby v súčasnosti toto prešlo. Pretože, keď si spomenieme na hlasovanie o Zákonníku práce z predminulého roka, tak celý klub Smer-SD zahlasoval za takéto ustanovenie," povedal na dnešnom brífingu po rokovaní Rady solidarity a rozvoja prezident KOZ Miroslav Gazdík. Ako dodal, v súčasnosti sily v parlamente nasvedčujú tomu, aby sa za takúto zmenu zahlasovalo.

KOZ sa bude takisto naďalej snažiť o zvýšenie mzdy za nadčasovú prácu. Podľa Gazdíka by tak mali po novom zamestnanci dostávať viac ako 25-% príplatok. "Čiže, aby sa to aj zamestnancovi oplatilo a samozrejme, aby si zamestnávateľ zvážil, či tá nadčasová práce je pre neho výhodná," uviedol Gazdík. Ako dodal, zamestnávateľ by tak bol motivovaný zvážiť, či preňho nebude výhodnejšie zamestnať ďalšieho pracovníka, ktorý je evidovaný ako nezamestnaný.

Ako otvorenú vidí Gazdík aj problematiku znakov závislej práce a takisto prácu na dohodu, ktorú sa odborári snažili neúspešne zrušiť. "Okrem Slovenska len Česká republika realizuje dohody," upozornil. Riešenie zatiaľ vidí vo vyššej právnej ochrane pre pracovníkov na dohodu, ktoré by sa týkali stravovania či dovolenky.

Svoje požiadavky chcú odborári presadzovať aj keď bude novela Zákonníka práce na prerokovávaní v Národnej rade (NR) SR. Zákon by sa mal dostať do 1. čítania v septembri 2012.
 

Vyberte región